• START
  • OM OSS
  • Att kläcka ägg
  • Kycklingar
  • KONTAKTA
  • START
  • OM OSS
  • Att kläcka ägg
  • Kycklingar
  • KONTAKTA

Att kläcka kycklingar

Kycklingar kan man kläcka fram antingen med hjälp av en ruvvillig höna eller med maskin.  Hönan är förstås väldigt smidig att använda om hon kan sitt jobb, men det är inte alla höns som vill ruva. Hos de flesta hönsraser är det ingen önskvärd egenskap eftersom det inte blir några ägg från en höna som bestämt sig för att ligga och tjura med sina ägg i tre veckor och därefter vara mamma till de små dunbollarna i flera veckor till. 

Därför använder de flesta (även vi) äggkläckningsmaskiner för kläckningen. Från det att man lagt äggen i kläckaren tar det 21 dagar tills dunbollarna tittar fram. Dock är det inte fullt så enkelt att man bara petar in x antal ägg i en maskin och sedan plockar ut lika många dunisar, så därför tänkte vi sammanställa lite av våra erfarenheter på den här sidan.


Våra avelsägg
Vi kläcker kontinuerligt fram kycklingar för att se att befruktningen är som den ska. Går den av någon orsak ner så pausas den gruppen tills allt fungerar igen. I våra grupper har vi en tupp för var fjärde höna för att hålla en god befruktning.


Skicka med posten?
Ägg går alldeles utmärkt att skicka, bara man packar dem väl. Vi skickar alltid spårbart med Postnord och äggen packas antingen i skumgummi eller bubbelplast,  beroende på vad som finns hemma.

Vad man ska tänka på efter att man hämtat ut sina ägg är att låta dem vila ett dygn innan man sätter in dem i maskinen (eller under hönan). Detta för att äggtråd samt luftblåsa ska hinna stabiliseras innan ruvningen startar.

Lysa ägg

Efter en vecka i maskinen kan man genomlysa äggen för att se om de är befruktade. För bäst resultat rekommenderar vi en speciell ägglampa. För maran och Olive Eggers är det ett måste eftersom äggen är så mörka. På ljusare ägg syns vid en vecka den så kallade "spindeln" (nedan), vilken består av embryo samt blodådror. Mörka ägg lyser man tidigast vid tio dagar. Vid lysningen ser man då bara luftbubblan i äggets botten, medan ett obefruktat ägg blir jämnt upplyst. Här rekommenderar vi starkt att man inte hanterar äggen mer än nödvändigt. Låt hellre outvecklade ägg ligga kvar än att riskera att skada embryon genom att hantera dem för länge. 


Att tänka på

Hantering

När man samlar ihop och förvarar befruktade ägg måste man tänka på att de är ömtåliga. Då menar jag inte skalet, utan innehållet. Inuti ägget hålls allt samman av en äggtråd, som inte får skadas. I botten (den tjocka änden) finns en luftbubbla som kycklingen andas i innan den kläcks. Skakas äggen för mycket kan dessa hamna fel och äggen behöver därför vila ett tag innan man lägger dem i kläckaren. Efter frakt rekommenderar vi därför att man låter äggen vila ett dygn innan man lägger dem i sin maskin.

Förvaringen fram tills dess är även den viktig. Äggen ska helst förvaras mellan 15-18 grader varmt, lutade i 45 grader med spetsen nedåt. Sedan vickar man ägget så att luftbubblan byter sida ett par gånger varje dag tills de ska in.


Val av maskin

Det finns en mängd olika äggkläckningsmaskiner på marknaden och självklart finns det både bra och dåliga. Vår erfarenhet kring detta är att man (som vanligt och tråkigt nog) får vad man betalar för. En billig maskin av ett okänt märke kan ha svårt att hålla en jämn temperatur och fuktnivå, vilket gör att kycklingarna inte utvecklas som de ska. Vår rekommendation här är med andra ord att lägga en liten större slant än man kanske först tänkt sig. 


Kläckningen

När man valt sin maskin och lagt i äggen är det viktigt att temperatur och fukthalt är rätt och här finns det en vansinnig massa teorier och åsikter. Välj valfritt forum på Facebook och se vad folk har för erfarenheter av just den kläckaren och rasen du har valt är nog ändå det bästa tipset vi kan ge. Olika maskiner fungerar olika och olika raser kan kräva olika inställningar. Generellt sett har vi ändå haft bäst resultat med 37,7 grader och 36% luftfuktighet under de första 18-19 dagarna. Under de första 18 dagarna är det även viktigt att äggen vänds regelbundet. Dag 18 stängs vändningen av och fukten höjs till ca: 55-60% för att kycklingarna inte ska fastna i skalet, samt att skalet blir mer poröst och lättare för kycklingen att ta hål på. 


Maranägg

Dessa ägg är svårast att kläcka, varför vi inte rekommenderar att göra detta i en enklare kläckare. Viktigast av allt tycks vara att inte ha för mycket fukt eftersom de då kommer att drunkna i ägget. De tar oftast lite längre tid på sig än andra kycklingar, så låt dem ligga ett par dygn extra om ingenting hänt dag 21.


Det vanligaste misstaget

Det i särklass vanligaste misstaget är att öppna kläckaren och ta ut kycklingarna som just kläckts. Vad som då händer är att luftfuktigheten och trycket i kläckaren drastiskt sjunker, vilket leder till att de kycklingar som är på väg ut fastnar i sina ägghinnor som snabbt torkar ut. När detta händer är det vanligt att dessa kycklingar dör, varför det är viktigt att låta bli att öppna kläckaren de första 36 timmarna efter att kycklingarna börjat kläckas. De som tagit sig ut lever på sin gulsäck de första dygnen och klarar sig utmärkt i maskinen. Det kan vara bra att ha mörkt i rummet de är i för att de inte ska springa runt allt för mycket på de okläckta äggen.

Det andra vanliga misstaget är att hjälpa en kyckling ut ur ägget. Detta ska man bara göra som en sista utväg eftersom det är väldigt lätt att man skadar något blodkärl i ägghinnan. 


Sammanfattningsvis tycker i alla fall vi att det underlättar väldigt mycket att ha en maskin som sköter både vändning och luftfuktighet automatiskt. De maskiner vi har i dag rymmer 200 ägg och är helautomatiska. 


Lycka till med ditt kläck och fråga gärna om råd när du köper dina ägg. Vi vill självklart att du som köper ägg av oss ska få så många kycklingar som möjligt från ditt kläck.














 

 

START    OM OSS    ATT KLÄCKA ÄGG    GALLERI    KONTAKTA