Att kläcka kycklingar
Kycklingar kan man kläcka fram antingen med hjälp av en ruvvillig höna eller med maskin. Hönan är förstås väldigt smidig att använda om hon kan sitt jobb, men det är inte alla höns som vill ruva. Hos de flesta hönsraser är det ingen önskvärd egenskap eftersom det inte blir några ägg från en höna som bestämt sig för att ligga och tjura med sina ägg i tre veckor och därefter vara mamma till de små dunbollarna i flera veckor till.
Därför använder de flesta (även vi) äggkläckningsmaskiner för kläckningen. Från det att man lagt äggen i kläckaren tar det 21 dagar tills dunbollarna tittar fram. Dock är det inte fullt så enkelt att man bara petar in x antal ägg i en maskin och sedan plockar ut lika många dunisar, så därför tänkte vi sammanställa lite av våra erfarenheter på den här sidan. Hemsidan är under uppbyggnad, så information och bilder kommer att tillkomma.
Lysa ägg
Efter en vecka i maskinen kan man genomlysa äggen för att se om de är befruktade. För bäst resultat rekommenderar vi en speciell ägglampa för detta. För maran- och welsumer är det ett måste eftersom äggen är så mörka. På ljusare ägg syns vid en vecka den så kallade "spindeln" (nedan), vilken består av embryo samt blodådror. På de mörkaste äggen är denna väldigt svår att se. På dessa ägg ser man enklast befruktningen genom att vänta några dagar till. Vid lysningen ser man då bara luftbubblan i äggets botten, medan ett obefruktat ägg blir jämnt upplyst.
Att tänka på
Först och främst måste man ju ha befruktade ägg. Vi kläcker kontinuerligt fram kycklingar av våra egna ägg för att kunna hålla koll på befruktningsgrad och kläckbarhet, Går befruktningen ner så pausar vi den gruppen tills de kommit igång igen.
Hantering
När man samlar ihop och förvarar befruktade ägg måste man tänka på att de är ömtåliga. Då menar jag inte skalet, utan innehållet. Inuti ägget hålls allt samman av en äggtråd, som inte får skadas. I botten (den tjocka änden) finns en luftbubbla som kycklingen andas i innan den kläcks. Skakas äggen för mycket kan dessa hamna fel och äggen behöver därför vila ett tag innan man lägger dem i kläckaren. Efter frakt rekommenderar vi därför att man låter äggen vila ett dygn innan man lägger dem i sin maskin.
Förvaringen fram tills dess är även den viktig. Äggen ska helst förvaras mellan 15-18 grader varmt, lutade i 45 grader med spetsen nedåt. Sedan vickar man ägget så att luftbubblan byter sida ett par gånger varje dag tills de ska in.
Val av maskin
Det finns en mängd olika äggkläckningsmaskiner på marknaden och självklart finns det både bra och dåliga. Vår erfarenhet kring detta är att man (som vanligt och tråkigt nog) får vad man betalar för. En billig maskin av ett okänt märke kan ha svårt att hålla en jämn temperatur och fuktnivå, vilket gör att kycklingarna inte utvecklas som de ska. Vår rekommendation här är med andra ord att lägga en liten större slant än man kanske först tänkt sig. Det är aldrig kul att vänta 21 dagar och i slutänden få ett gäng kycklingar som inte lyckas ta sig ur sina skal.
Kläckningen
När man valt sin maskin och lagt i äggen är det viktigt att temperatur och fukthalt är rätt och här finns det en vansinnig massa teorier och åsikter. Välj valfritt forum på facebook och se vad folk har för erfarenheter av just den kläckaren och rasen du har valt är nog ändå det bästa tipset vi kan ge. Olika maskiner fungerar olika och olika raser kan kräva olika inställningar. Generellt sett har vi ändå haft bäst resultat med 37,7 grader och 36% luftfuktighet under de första 18-19 dagarna. Under de första 18 dagarna är det även viktigt att äggen vänds regelbundet. Dag 18 stängs vändningen av. De sista två dagarna höjs fukten i kläckaren till ca: 60-70% för att kycklingarna inte ska fastna i skalet, samt att skalet blir mer poröst och lättare för kycklingen att ta hål på.
Det vanligaste misstaget
Det i särklass vanligaste misstaget är att öppna kläckaren och ta ut kycklingarna som just kläckts. Vad som då händer är att luftfuktigheten och trycket i kläckaren drastiskt sjunker, vilket leder till att de kycklingar som är på väg ut fastnar i sina ägghinnor som snabbt torkar ut. När detta händer är det vanligt att dessa kycklingar dör, varför det är viktigt att låta bli att öppna kläckaren de första 36 timmarna efter att kycklingarna börjat kläckas. De som tagit sig ut lever på sin gulsäck de första dygnen och klarar sig utmärkt i maskinen. Det kan vara bra att ha mörkt i rummet de är i för att de inte ska springa runt allt för mycket på de okläckta äggen.
Det andra vanliga misstaget är att hjälpa en kyckling ut ur ägget. Detta ska man bara göra som en sista utväg eftersom det är väldigt lätt att man skadar något blodkärl i ägghinnan.
Sammanfattningsvis tycker i alla fall vi att det underlättar väldigt mycket att ha en maskin som sköter både vändning och luftfuktighet automatiskt. Den maskin vi har i dag rymmer 200 ägg och är helautomatisk.
Lycka till med ditt kläck och fråga gärna om råd när du köper dina ägg. Vi vill självklart att du som köper ägg av oss ska få så många kycklingar som möjligt från ditt kläck.
Våra avelsägg
Unden 2025 kommer vi ha flera olika kulturraser med olika storlek och egenskaper. Vill man ha en vacker äggkorg kan man ha ett gäng hönor med olika äggfärger. Vill man ha en tupp ska man tänka på att det inte ska vara för stor för hönorna. Vill man hellre ha en särskild ras får man klura på vilka egenskaper man tycker är viktigast.
Raser 2025:
* Maran (svartkoppar)
* La Bresse Gauloise
* Faverolle (laxfärgad)
* Wyandotte (stor guldsvart randad)
* Cream Legbar
* Silverudds Blå
*Hedemora
*Welsumer
Från oss kan ni antingen köpa ägg för att kläcka själva eller så kläcker vi fram dem åt er.
Från att äggen läggs i kläckaren tar det 21 dagar innan de små dunbollarna tittar ut.
Den första tiden behöver de förutom mat och vatten även värme. Antingen värmelampa
eller värmetak.
Vi är noga med våra avelsdjur. Höns som trivs och får bra mat ger många goda och framför allt befruktade ägg med starka, fina kycklingar som resultat. Vi ser till att välja ut rastypiska avelsdjur med de egenskaper vi vill ha. Hos kombinationsraserna eftersträvar vi både god tillväxt och äggläggning, men även bra färger på äggen. Det är i vårt tycke exempelvis få ägg som kan jämföras med ett riktigt mörkt maranägg.
Kontakta oss gärna för mer information.